Luchtgommen om meubels als nieuw te laten lijken

Luchtgommen is een prima alternatief voor zandstralen. Op het moment dat meubels hun authentieke look beginnen te verliezen, kan luchtgommen de uitkomst voor je zijn. Luchtgommen is niet alleen interessant wanneer je meubels hun authentieke uitstraling terug wilt geven. Kies ook voor luchtgommen, als je meubels opnieuw wilt verven of in de was wilt zetten. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je luchtgommen toepast en de voordelen die het je biedt, wanneer je meubels weer als nieuw wilt laten lijken!

Je kent luchtgommen wellicht vooral van de toepassing hiervan bij het reinigen van houten oppervlakken. Luchtgommen kan echter ook gebruikt worden om metaal of steen te reinigen.

luchtgommen

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een unieke manier om meubels te reinigen en te polijsten. Het maakt gebruik van luchtdruk om stof en vuil te verwijderen, zodat meubels er weer als nieuw uitzien.

Toepassing van luchtgommen

Luchtgommen wordt voornamelijk gebruikt om een oppervlak terug te brengen naar diens originele staat. Het is op deze manier mogelijk om oude verflagen van het oppervlak te verwijderen. Niet alleen verf kan middels luchtgommen verwijderd worden. Denk bijvoorbeeld ook aan het verwijderen van olie, vernis, enzovoorts. Door deze oude lagen van een meubel te verwijderen, krijgt deze z’n authentieke uitstraling terug. Iets wat goed past bij de laatste interieurtrends! Tevens maakt dit het makkelijker om de meubels van een nieuwe afwerking te voorzien. De kwaliteit van een nieuwe afwerking is vaak beter, als dit op een schone ondergrond wordt aangebracht in plaats van over een bestaande afwerking. Neem contact op met Atelier JK voor een gratis offerte.

Materialen waarop je luchtgommen toe kunt passen

Het moge duidelijk zijn dat luchtgommen in tal van verschillende situaties het overwegen waard kan zijn als methode om een oude afwerking van meubels, trappen en bijvoorbeeld een lambrisering te verwijderen. Op welke materialen kun je luchtgommen toepassen? Eerder las je al dat er meer mogelijk is dan het gebruik van luchtgommen om een houten oppervlak te herstellen.

Lees meer over luchtgommen trap.

Metaal luchtgommen

het zacht schurende effect van luchtgommen maakt dat een metalen ondergrond vrij van verf of bijvoorbeeld olie gemaakt kan worden. Schade aan het metaal wordt voorkomen, doordat de inslag bij deze bestralingsmethode minimaal is. Gebruik luchtgommen bijvoorbeeld om een hek rondom de tuin als nieuw te laten lijken, om een hanglamp te herstellen, enzovoorts.

Hout luchtgommen

luchtgommen wordt het meest gebruikt om houten oppervlakken schoon te krijgen. Het hout wordt helemaal niet of minimaal aangetast bij de toepassing van deze bestralingsmethode. Zo blijven de houten meubels of bijvoorbeeld een houten trap mooi.

Steen luchtgommen

een derde materiaal waarop luchtgommen kan worden toegepast is steen. Stenen kunnen na verloop van tijd hun authentieke uitstraling verliezen. In het bijzonder wanneer je de stenen op een terras gebruikt. Stenen worden hierbij aangetast door het weer, waardoor er bijvoorbeeld aanslag op het materiaal ontstaat. Met luchtgommen kun je het oppervlak grondig reinigen.

Belangrijkste kenmerken

Als je net een nieuwe bank of een nieuwe stoel hebt gekocht, is het belangrijk om ze goed te beschermen. Een van de beste manieren om dit te doen, is door middel van luchtgommen. Luchtgommen zijn dunne, elastische strips die je over je meubels kunt plakken. Ze beschermen je meubels tegen krassen en deuken, en zorgen ervoor dat ze langer mooi blijven.

Luchtgommen zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder rubber, PVC en polyethyleen. Rubber is het duurste materiaal, maar ook het meest duurzame. PVC is een stuk goedkoper, maar minder duurzaam. Polyethyleen is het goedkoopste materiaal, maar ook het minst duurzame. Als je kiest voor l

Werking van luchtgommen bij meubels

Je kunt luchtgommen zien als een bestralingsmethode, waarbij gebruik gemaakt wordt van hele zachte, fijne keramische korrels. Deze korrels worden, in tegenstelling tot diverse andere bestralingsmethoden, onder een zachte druk op het oppervlak gestraald. Deze bestralingsmethode voorkomt dat het oppervlak waarop luchtgommen wordt toegepast beschadigd raakt. Denk aan de kleine putjes die kunnen ontstaan, wanneer een agressieve bestralingsmethode gebruikt wordt.

Het stralen met een zachte, fijne korrel heeft een schurend effect. Op deze manier wordt een oude laag verf of olie heel voorzichtig van het oppervlak geschuurd. Meubels krijgen hierdoor hun oude uitstraling terug. Tevens kan direct begonnen worden aan het aanbrengen van een nieuwe afwerking.

Lees meer over luchtgommen houten meubels

Belangrijkste voordelen van luchtgommen

Het moge duidelijk zijn dat luchtgommen een hele interessante methode kan zijn om een oppervlak grondig schoon te maken en weer als vanouds te laten lijken. Onderstaand vind je een korte opsomming met de belangrijkste voordelen die luchtgommen je biedt.

Lees meer over wat luchtgommen is.

wat is het
 • Luchtgommen zorgt voor een snelle en efficiënte reiniging van verschillende oppervlakken. Het werkt veel sneller dan diverse andere methodes.
 • De bestralingsmethode heeft een zeer beperkte inslag, waardoor luchtgommen minder agressief is dan diverse andere methodes.
 • Het gebruik van chemische stoffen is niet noodzakelijk bij luchtgommen. Het maakt dat luchtgommen een ecologisch verantwoorde methode is.
 • Je kunt luchtgommen gebruiken om zowel hout, als bijvoorbeeld metaal en steen te ontdoen van vuil of een oude afwerking.
 • Niet onbelangrijk: na de toepassing van luchtgommen kun je direct een nieuwe afwerking aanbrengen.
luchtgommen trap

Luchtgommen uitbesteden aan een externe partij

De kans is groot dat je zelf de benodigde gereedschappen niet in huis hebt, om aan de slag te gaan met luchtgommen. De investering in deze gereedschappen is het niet altijd waard, daar je luchtgommen niet maandelijks zal toepassen. Er zijn gelukkig diverse externe partijen, die hulp kunnen bieden bij het luchtgommen. Het feit dat luchtgommen een hele efficiënte wijze van het verwijderen van een oude afwerking betreft, maakt dat een partij relatief weinig tijd nodig zal hebben om je meubels weer als nieuw te laten lijken.

Houd er rekening mee, dat de kosten voor luchtgommen vaak berekend worden per vierkante meter. Gemiddeld liggen de kosten per vierkante meter tussen de 20 en 40 euro. Het is verstandig om bij verschillende partijen die hulp bij luchtgommen aanbieden een offerte aan te vragen. De offerte is doorgaans vrijblijvend en biedt je de mogelijkheid om diverse partijen met elkaar te vergelijken.

meubels

Voordelen van een externe partij inschakelen

Het inschakelen van een externe partij voor luchtgommen biedt je verschillende voordelen. Zoals eerder al werd aangehaald, hebben veel mensen de benodigde apparatuur niet in huis om zelf te kunnen starten met luchtgommen. De investering in deze gereedschappen kan behoorlijk groot zijn. In het bijzonder, wanneer je voor kwalitatief goed gereedschap kiest. Zou je voor een goedkope oplossing kiezen, dan is de kans op schade aan oudere meubels of bijvoorbeeld de trap in huis onnodig groot.

Er zijn meer redenen om voor de hulp van een externe partij te kiezen, denk ook aan:

 • Een externe partij kan je vooraf adviseren over de toepassing van luchtgommen om een meubel z’n authentieke uitstraling terug te geven. Dit is wenselijk, wanneer je twijfelt of luchtgommen wel de beste methode is voor het verwijderen van een oude afwerking.
 • Een externe partij beschikt over de ervaring, kennis en het benodigde gereedschap om voor een fraai eindresultaat te kunnen zorgen bij het luchtgommen. Zelf een dergelijk eindresultaat bewerkstelligen is vaak erg lastig.
 • Niet onbelangrijk is het feit, dat het inschakelen van een externe partij veel tijd en moeite kan besparen. Hoewel luchtgommen een efficiënte methode is om een oude afwerking van meubels of trappen te verwijderen, kost het meer tijd dan je denkt als je hier zelf mee aan de slag gaat.

wat kost het en wat is de prijs ervan?

wat is de prijs

Wanneer je op zoek gaat naar de kostprijs zal je al snel bij atelier JK terecht komen. Wij werken door middel van een offert

Lees meer over wat luchtgommen kost.

Zelf doen ? Is dat een mogelijkheid

Ben je van plan je houten meubels weer een nieuw leven te geven door ze weer helemaal schoon te maken en te ontdoen van eventuele verflagen? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen.

Lees meer over luchtgommen zelf doen.

Wat heb je nodig om te Luchtgommen?

Als je je meubels wilt laten luchtgommen, heb je daar speciale luchtgompolijst en -schuim voor nodig. Deze polijst en schuim kun je kopen in een meubelzaak of online. Het is ook mogelijk om zelf luchtgompolijst te maken met behulp van een recept op internet. Als je ervoor kiest om zelf polijst te maken, moet je ervoor zorgen dat alle ingrediënten die je gebruikt food-grade zijn, omdat je de polijst waarschijnlijk op etenbare surfaces gaat gebruiken.

Voor het schoonmaken van de meubels die je wilt luchtgommen, is het belangrijk om ze eerst goed te stofzuigen. Als er veel stof of haren op de meubels zitten, kun je ze afnemen met een slightly damp cloth vo

Grootste verschillen tussen luchtgommen en zandstralen

Luchtgommen is een veelzijdige techniek die voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om meubels als nieuw te laten lijken. Luchtgommen is echter niet hetzelfde als zandstralen en daarom is het belangrijk om de verschillen tussen deze twee technieken te kennen.

Zandstralen is een veel agressievere methode dan luchtgommen. Dit komt omdat zandstralen veel grovere deeltjes gebruikt. Dit maakt zandstralen minder geschikt voor fijnere materialen, zoals hout of aluminium. Daarnaast is zandstralen ook een stuk duurder dan luchtgommen.

Luchtgommen is een stuk zachter dan zandstralen. Dit maakt de techniek voor veel verschillende doeleinden geschikt, zoals het schoonmaken van auto’s of het verwijderen van oude verf. Luchtgommen is ook een stuk goedkoper dan zandstralen, waardoor het voor veel mensen betaalbaar is.

Nadelen luchtgommen

Luchtgommen zijn niet altijd de beste manier om je meubels schoon te maken. Soms kan het gebruik van een luchtgom je meubels beschadigen of verkleuren. Bovendien zijn luchtgommen vaak duurder dan andere schoonmaakmiddelen.

luchtgommen trap

Luchtgommen is een geweldige manier om je trap op te ruimen en er weer als nieuw uit te zien. Het is eenvoudig, goedkoop en snel. Je hebt geen speciale schoonmaakmiddelen of -apparaten nodig. Gewoon een beetje lucht en je trap is weer fris en schoon.

luchtgommen meubels

Luchtgommen is een snelle en eenvoudige manier om je meubels weer als nieuw te laten lijken. Het is een goede optie voor mensen die niet veel tijd of geld willen spenderen aan het opknappen van hun meubels. Luchtgommen kan ook helpen bij het verwijderen van krassen en vlekken.

Welk apparatuur of machine voor luchtgommen

Als je kiest voor luchtgommen, dan heb je verschillende apparaten of machines tot je beschikking. Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van de grootte van het te reinigen gebied en de mate waarin het vuil is. Hieronder staan enkele opties:

 • Een handmatige luchtgommer: dit is een kleine machine die je met de hand voortbewegt. Hij is ideaal voor kleinere oppervlakken en minder hardnekkig vuil.
 • Een stationaire luchtgommer: dit is een grotere machine die op één plek blijft staan. Hij is geschikt voor grotere oppervlakken en hardnekkiger vuil.
 • Een professionele luchtgommer: dit is een zeer krachtige machine die meestal wordt gebruikt door bedrijven of schoonmaakbedrijven. Hij is geschikt voor grootere oppervlakken en hardnekkiger vuil.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luchtgommer?

Bij het kopen van een luchtgommer, is het belangrijk dat je erop let welk soort vuil je wilt verwijderen, hoe groot het oppervlakte is waar je vuil wilt wegwerken en hoeveel budget je hebt. Wanneer je deze punten in acht neemt, ben je al goed op weg naar de juiste keuze.

Behandeling na luchtgommen

Nadat je meubels hebt behandeld met luchtgommen, moet je ervoor zorgen dat je ze goed onderhoudt. Hieronder staan ​​een paar tips voor het behandelen van je meubels na luchtgommen:

 1. Zorg ervoor dat je meubels schoon blijven. Stof en vuil kunnen de lak afbreken en een doffe gloed achterlaten. Gebruik een microvezeldoek of een zachte borstel om je meubels schoon te maken.
 2. Breng een nieuwe laag lak of sealing aan na elke schoonmaakbeurt. Dit helpt om de glans van je meubelen te behouden en beschermt ze tegen vuil en stof.
 3. Gebruik furniture wax of polijstmiddel op alle gelakte oppervlakken om krassen en deukjes teverwijderen.
 4. Gebruik een vochtige doek om vlekken op je meubels te verwijderen. Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen of -doekjes, aangezien dit de lak kan beschadigen.

Hoeveel bar voor Luchtgommen?

De luchtdruk die nodig is om meubels te luchtgommen, hangt af van verschillende factoren. Het type materiaal waarvan het meubel is gemaakt, de grootte en dikte van het meubel, en of het meubel beschadigd is of niet.

 • Gemaakt van massief hout: 4-5 bar
 • Gemaakt van spaanplaat of multiplex: 2-3 bar
 • Gebroken of beschadigd: 5-6 bar

De minimale luchtdruk dienodig is, is afhankelijk van het type materiaal waarvan het meubel is gemaakt. Massief houten meubels vereisen meer luchtdruk dan spaanplaat of multiplex meubels. Dit komt omdat massief hout een steviger materiaal is. Daarnaast zijn massief houten meubels vaak dikker en zwaarder dan spaanplaat of multiplex meubels.

luchtgommen stoelen luchtgommen bank luchtgommen deuren luchtgommen kast luchtgommen tafel

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Atelier JK. Alle Rechten Voorbehouden