Vernis verwijderen van hout

vernis verwijderen

Veel klassieke en ook moderne houten meubelen zijn voorzien van een vernislaag. Wanneer je dit hout van een nieuwe laag verf wilt voorzien, of wanneer je juist wilt genieten van ongelakt natuurlijk hout, dan zul je de vernis moeten verwijderen van het hout . Er zijn twee methodes om dit uit te voeren; handmatig met een afbijtmiddel, en mechanisch met zandstralen . We zullen de basismethode van deze twee opties eens met elkaar vergelijken. In beide gevallen gaan we uit van hardhout producten die bestand zijn tegen het verwijderen van de vernis.

Handmatig vernis verwijderen van hout

vernis verwijderen van hout

Bij het verwijderen van vernis op meubilair of andere objecten van hout is het zaak om deze zaken buitenshuis te behandelen. De giftige stoffen van het afbijtmiddel kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid. Zorg dus voor voldoende ventilatie, voer deze taak buitenshuis uit. Zorg ook voor beschermende handschoenen en gebruik altijd een afdekkleed om de ondergrond te beschermen. Draag een veiligheidsbril om de ogen te beschermen.

Gebruik de juiste materialen voor het verwijderen van vernis

Schaf het juiste afbijtmiddel aan voor het product dat je wilt behandelen. Gebruik krabbers en staalwol om de lak volledig te verwijderen. Je zult in alle gaatjes en hoekjes moeten geraken om het hout volledig schoon te maken. Als dat gelukt is, zul je het hout met fijnkorrelig schuurpapier moeten schuren wanneer je een nieuwe laag beits of lak wilt aanbrengen. Bij blank hout gebruik je een zeer fijne korrel voor het mooiste resultaat. Wanneer er oneffenheden bestaan zul je die na het lakken blijven zien, grondig de vernis verwijderen van hout is daarom van groot belang.

Mechanisch vernis verwijderen van hout

Je kunt houten meubilair en andere objecten ook met zandstralen reinigen. Dit proces gaat veel sneller en brengt veel minder gevaar met zich mee voor mens en milieu. Met een compressor worden er fijne korrels, meestal zand, over de oppervlakte van het hout gespoten. Dit schuurt de toplaag van het hout af, maar tast het onderliggende materiaal niet aan. Tenminste, wanneer dit karwei wordt uitgevoerd door een specialist. Wanneer dit niet vakkundig wordt uitgevoerd kan het ernstige schade toebrengen aan de voorwerpen die niet meer te repareren zijn.

Schoon werken bij het verwijderen van vernis

Vanwege de grote hoeveelheid stof die er vrijkomt wordt ook deze wijze van vernis verwijderen van hout buiten uitgevoerd, er zijn gelukkig geen chemische en giftige middelen nodig om het hout van de laklaag te ontdoen. Afhankelijk van de wensen kan het voorwerp ongelakt en natuurlijk blijven, of gelakt worden met vernis of beits. In dat geval zal er bij het zandstralen proces ook voor een ruw oppervlakte gezorgd worden om de lak goed te laten hechten.

Hoewel handmatig vernis verwijderen van hout goedkoper is, neemt het veel tijd in beslag en is het niet zonder gevaar. Neem contact op met de specialist in zandstralen voor een prijsopgave.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Atelier JK. Alle Rechten Voorbehouden