Vernis verwijderen

Vernis verwijderen

Je houten kast krijgt een tweede leven door het verwijderen van de vernis

Heb jij een houten kast, tafel of ander meubelstuk staan die is afgewerkt met een vernislaag? Het kan zijn dat het in de loop van de tijd beschadigd raakt of misschien raak je er simpelweg op uit gekeken. Een dergelijk meubel is doorgaans erg degelijk in elkaar gezet en zou nog jaren mee kunnen gaan. Gelukkig is er een manier om het aan te passen aan jouw huidige smaak. Door het op een andere manier af te werken of een andere kleur te geven, kan je hem helemaal naar jouw smaak opknappen zodat hij weer prima in je interieur past. Het eerste wat moet gebeuren is het vernis verwijderen. Pas wanneer je dat gedaan hebt en het hout is weer helemaal kaal, dan je beginnen met het opnieuw beitsen of verven zodat het meubel. Vernis verwijderen van hout kan op verschillende manieren, die hieronder zullen worden besproken.

Vernis verwijderen met afbijtmiddel

Wanneer je een vernislaag van je houten meubels wilt verwijderen zal wellicht als eerste gedacht worden aan een afbijtmiddel. Dit is misschien wel de meest makkelijke manier. Je smeert het afbijtmiddel op het oppervlak en laat het een tijdje inweken. Hoe lang je het moet laten inweken hangt af van het aantal lagen dat verwijderd moet worden. Daarna kan je de vernis en verflagen er met een krabber afsteken. Vervolgens goed afspoelen met water. Voordat je het meubel kunt nabehandelen en afwerken moet je er wel voor zorgen dat het goed droog is. Laat het gerust een dag of langer met rust. Het nadeel van een afbijtmiddel is dat het een nogal agressief middel is. Zorg dus voor goede bescherming zoals een bril en handschoenen.

Schuren, schuren en nog eens schuren

Een vernislaag kan je van een houten oppervlak verwijderen door het te schuren. De grote vlakken kan je met een schuurmachine doen, maar de moeilijk te bereiken kleine hoekjes en kiertjes zal je toch echt met de hand moeten schuren. Dit is een intensief karwei waar je erg lang mee bezig zult zijn.

Meubel laten zandstralen

Een alternatieve manier om vernis te verwijderen van hout is door het te zandstralen. Hierbij wordt zand of ander schuurmiddel met grote kracht tegen het houtwerk geblazen zodat de oude verf of vernislaag er min of meer af springt en de originele houtkleur weer tevoorschijn komt.

Fijnere versie van zandstralen

Wanneer het om een kwetsbaarder stuk gaat en zandstralen te krachtig is, kan je ervoor kiezen om het meubel te laten luchtgommen. Bij luchtgommen wordt er gewerkt met een mengsel van lucht en keramische korrels. Deze wordt door een machine tegen het houtwerk gestraald zodat de vernislaag voorzichtig weg geblazen wordt. Het grote verschil met zandstralen is dat er bij luchtgommen met veel minder kracht gewerkt wordt zodat het hout niet verder beschadigd raakt.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest