Decaperen of afbijten van hout

Decaperen of afbijten van hout

Het gebruik van hout is in interieurs al jarenlang populair. Hout zorgt ervoor dat je een warme en natuurlijke uitstraling verkrijgt. Daarnaast is hout ontzettend duurzaam. Bij goed onderhoud van hout kan het een leven lang mee. Hout kan verwerkt worden in meubels, maar ook binnendeuren of in een fraaie houten trap of houten binnendeuren. Helaas is het zo dat het onderhoud niet altijd even secuur gebeurt. Het onderhoud bestaat meestal uit het aanbrengen van een nieuwe laag verf, vernis of lak. Dit gebeurt in veel gevallen niet altijd even secuur. Dikwijls wordt er over een oude laag verf of vernis een nieuw laag aangebracht. Het nadeel hiervan is dat de hele structuur van het hout op deze manier verdwijnt. Om de structuur van het hout weer volledig terug te brengen en tegelijkertijd ook de authentieke natuurlijke uitstraling weer terug te verkrijgen kun je het hout decaperen.

Wat is decaperen?

Wat is decaperen?

Verf en vernis verwijderen van houten meubels, trappen en deuren heet decaperen. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen, maar decaperen gebeurt in de meeste gevallen met een afbijtmiddel die verf en vernislagen oplost. Hieronder komt dan de originele houtkleur tevoorschijn. Het is daarna mogelijk om de meubels of binnendeuren weer opnieuw te behandelen, zonder dat je last hebt oude ondergronden die er in het verleden zijn opgebracht. Op deze manier van verf en vernis verwijderen kan op vrijwel alles wat van hout is en die in het verleden bewerkt zijn. Zo kun je decaperen van meubels of binnendeuren maar ook decaperen trap is mogelijk. Wanneer je de juiste oplosmiddelen voor het decaperen gebruikt, dan zal dit niet het hout en de lijm aantasten. Decaperen door bijvoorbeeld zandstralen tast het hout namelijk wel aan.

Wijzes van decaperen

Het decaperen van je houten onderdelen kun je op verschillende manieren doen. Het gebruik van chemische middelen wordt het meeste toegepast.

Chemisch decaperen

Chemisch decaperen

Verf en vernis verwijderen met een chemisch oplosmiddel is de meest gebruikte methode. Het gebruik van chemische middelen is niet ongevaarlijk, dus een goede voorbereiding is belangrijk. Gebruik daarvoor handschoenen en een mondkapje en trek oude kleding aan. Met een kwast kun je een dikke laag van het decapeermiddel dan aanbrengen. Wacht vervolgens een half uurtje, zodat het het vernis en de verf vanzelf loslaten. Met een spatel kun je nu het oppervlak bewerken tot alles verdwenen is. Mochter er oude resten verf, lak of vernis achterblijven behandel het oppervlak dan een tweede keer. Met een spons en schoon water maak je het oppervlak daarna schoon. Bij het decaperen van meubels is het verstandig om de meubels buiten te zetten, zodat je binnen geen overlast van de chemische middelen krijgt. Het decaperen trap, gaat dit uiteraard niet, zorg dan dat je de juiste beschermingsmiddelen draag en goed doorlucht.

Depaceren met warmte

Depaceren met warmte

Voor deze wijze heb je een heteluchtpistool nodig. Brand de verf- of vernislaag met het pistool los en schraaf het met een spatel eraf. Pas wel op dat je het pistool niet op een te hoge temperatuur zet, want dit kan het hout beschadigen.

Logen

Logen

Logen is een vorm van decaperen dat zeer geschikt is voor deuren. Maar ook decaperen van meubels kan met logen, vooral als het meubelstuk uit elkaar te halen is. Het hout wordt dan in een loogbad gelegd, waarin het chemische oplosmiddel zit. Uiteraard kan dit niet voor het decaperen trap. Logen is een professionele wijze van decaperen, die door specialisten kan worden uitgevoerd.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest