Een veel gebruikte techniek die wordt gebruikt bij het verven van houtwerk in huis, zoals meubels en deuren, is patineren. Met patineren wordt bedoeld dat je een verflaag er ouder en doorleefder laat uitzien.

Patineren

Een veel gebruikte techniek die wordt gebruikt bij het verven van houtwerk in huis, zoals meubels en deuren, is patineren. Met patineren wordt bedoeld dat je een verflaag er ouder en doorleefder laat uitzien. Het houtwerk krijgt dan een antieke uitstraling. Er zijn verschillende technieken en producten om te patineren, zodat je allerlei verschillende effecten kan bereiken. Het materiaal dat wordt gebruikt om te patineren wordt patina genoemd. Bij de klassieke manier van patineren wordt een bruine patina aangebracht op een witte of licht gekleurde ondergrond.

Je meubels patineren

Ben je helemaal uit gekeken op je houten kast, tafel of ander meubelstuk dan is er een simpele manier om het uiterlijk te veranderen. Er zijn namelijk verschillende decoratieve verftechnieken waarmee je de spullen in je woning een nieuwe look kan geven. Houdt je van karaktervolle meubels met een antieke uitstraling dan zijn er verschillende technieken die je kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld bij een geverfde kast de randjes doorschuren zodat hij er stoer uit komt te zien. Maar ben je meer op zoek naar een doorleefdere uitstraling dan kan je er beter voor kiezen om de meubels te patineren. Daarbij begin je met het aanbrengen van een verflaag in de basiskleur. Bij patineren zal dat vaak een witte of lichte onderlaag zijn. Wanneer dit is opgedroogd breng je een dun tweede laagje donkerdere verf aan. Zo komt het eventuele reliëf in de ondergrond duidelijk te voren. Vooral bij meubels die bewerkt zijn met houtsnijwerk komt deze verftechniek helemaal tot zijn recht. In principe kan je alle meubels patineren, maar wanneer het om een massief houten exemplaar gaat krijg je het mooiste karaktervolle effect.

Patineren van eiken deuren

Maar niet alleen bij meubels geeft patineren een mooi effect in je woonkamer. Ook het patineren van eiken deuren zal een hele nieuwe uitstraling aan je inrichting geven. Eiken deuren geven vaak een zwaar uiterlijk aan je woonkamer. Wil je ze een wat lichter maar ook karaktervol uiterlijk geven dan kan je aan de slag gaan om ze te patineren. Je begint dan met het schuren en goed schoonmaken van de deuren. Daarna kan je de eerste verflaag aanbrengen. Dit is waarschijnlijk een witte of andere lichte kleur. Laat dit goed drogen en daarna kan je het schuren met een schuurpapier. Bij deuren is het mooi om de randjes en hoeken een beetje verder te schuren zodat daar wat reliëf ontstaat. In de praktijk zijn dit tenslotte ook de plekken waar een deur het eerste beschadigingen oploopt. Vervolgens breng je de patina aan. De deur krijgt dan een oude en doorleefde look waardoor meteen de hele uitstraling van je woonkamer veranderd. De aangebrachte beschadigingen aan de hoeken en randen van de deur zullen heel natuurlijk lijken.

Wat is patineren

Iedereen heeft wel eens gehoord van de term, maar wat is nu precies de betekenis van patineren? Met patineren wordt bedoeld de verftechniek waarmee je een geverfd, houten meubelstuk of object er wat ouder en verweerder uiterlijk kunt geven.

Lees meer over wat patineren is.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest