Wat is zandstralen?

Wat is zandstralen

Wanneer je veel oude houten meubels hebt dan moeten ze ook regelmatig onderhouden worden. Voor het dagelijkse onderhoud is een doekje genoeg, maar wat als verf- of laklagen beginnen te bladeren? Of na verloop van jaren is de kleur dusdanig gewijzigd dat je de kleur van het hout niet meer mooi vindt? Dan kun je ervoor kiezen om de meubels handmatig op te schuren en te voorzien van een lak, olie of verflaagje. Maar dit vergt erg veel werk. Vooral het handmatig schuren is haast ondoenlijk, vooral als je ook meerdere houten meubels hebt. Een gemakkelijkere en zeer grondige manier om je houten meubels te reinigen is door middel van zandstralen.

Waarvoor staat zandstralen?

Veel mensen hebben vaag wel eens iets over zandstralen gehoord, maar het antwoord op de vraag ‘wat is zandstralen?’ blijft men schuldig. Met zandstralen wordt er met behulp van een zandstraler, een soort van compressor, onder hoge druk een schuurmiddel tegen het houten oppervlak gespoten. Dit schuurmiddel kan afhankelijk van het te zandstralen oppervlak bestaan uit zand, maar ook uit grit of parels. Alle verf- en olielagen verdwijnen van het oppervlak en de originele houtkleur komt dan weer tevoorschijn. Het heeft ook als voordeel dat er in korte tijd een groot oppervlak bewerkt kan worden en bespaart je veel tijd, want je hoeft niet meer handmatig te schuren. Niet alleen voor het verwijderen van verf- en olielagen van hout of metaal is deze techniek geschikt. Het is met speciale zandstraaltechnieken ook mogelijk om oppervlaktestructuren aan te brengen op glas, brons of steen. Een voorbeeld hiervan is het ingraveren in grafstenen.

Hoe gaat zandstralen in zijn werk?

  • Het is belangrijk dat de ruimte waarin gezandstraald wordt volledig afgeplakt wordt. Er komt namelijk nogal wat stof vrij, dus afplakken is belangrijk om stofverplaatsing door de rest van de ruimte te voorkomen.
  • Daarna kan met de zandstraler het oppervlak wat gezandstraald moet worden, bewerkt worden. Dit gebeurd onder hoge druk en is vele malen sneller dan manueel schuren.
  • Een belangrijke stap in het zandstraalproces is de nabewerking. De meubels krijgen dan een behandeling met een natuurlijk olie en je meubels zijn weer schoon en zien er weer prachtig uit.

De zandstraler

De zandstraler is het belangrijkste element wat je nodig hebt bij het zandstralen. De zandstraler bestaat uit een compressor die zorgt voor de luchtdruk. De hoge druk is nodig om effectief het oppervlak te kunnen bewerken. Aan de zandstraler zit een zandstraalpistool. Door deze zandstraalpistool komt het schuurmiddel naar buiten en wordt het oppervlak bewerkt. Afhankelijk van het type zandstraler zit er nog een reservoir in, waarin het zand, de parels, of een ander schuurmiddel inkomt.

Luchtgommen

Luchtgommen

Omdat zandstralen onder erg hoge druk gebeurt, zal naast de lak-, olie- en verflagen ook de ondergrond aangetast worden. Dit is ook de reden dat niet alle houtsoorten geschikt zijn om te zandstralen. Wil je dit voorkomen, dan is er een alternatief door je meubels te luchtgommen. Bij het luchtgommen zal de luchtdruk minder hoog zijn en er wordt gewerkt met een ander schuurmiddel. Meestal worden er bij het luchtgommen keramische korrels gebruikt. Deze keramische korrels worden ook wel gommalite genoemd. Gommalite hebben minder invloed op het originele hout wat tevoorschijn komt en zijn voor sommige meubels daarom veiliger.

Bij het luchtgommen zullen netjes je verf- en laklagen worden verwijderd, maar heb je wel de garantie dat het originele hout in de oude staat blijft. Er wordt ook niet gewerkt met water of chemische middelen, dus je meubels blijven in de originele staat, alleen zijn ze op een erg grondige maar zorgvuldige manier gereinigd.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest