Hoe werkt het zandstralen

Hoe werkt het zandstralen

Zandstralen is een techniek waarbij objecten worden geschuurd doordat er met hoge druk korrels tegenaan geblazen worden. Het grote voordeel van zandstralen is dat er niet geschuurd hoeft te worden. Zandstralen is in feite een manier van schuren, waarbij er in plaats van schuurpapier grit gebruikt wordt. Bovendien is deze methode razend snel en vele malen gemakkelijker. Vooral voor de kleine hoekjes die moeilijk met de schuurmachine te bereiken zijn, en dus met de hand moeten worden geschuurd is zandstralen ideaal. De techniek wordt toegepast op houten meubilair, balken, deuren en op trappen om verf - of waslagen te verwijderen. Zandstralen wordt daarnaast ook gebruikt voor de behandeling van ijzeren objecten om bijvoorbeeld roest te verwijderen of velgen te egaliseren. Doordat de korrels de oppervlakte van het object met hoge druk raken, ontstaat er wrijving waardoor de bovenste verf- of waslaag verwijderd wordt. Bij houten meubels is het echter wel van belang dat het meubilair uit een harde houtsoort vervaardigd is, aangezien de objecten anders te poreus zijn en kunnen beschadigen.

Zandstralen gebeurt niet met zand

Anders dan de naam doet vermoeden gebeurt zandstralen over het algemeen niet met zand. Het gebruik van regulier zand is namelijk al een aantal decennia niet meer toegestaan in verband met de gezondheidsrisico's die dit met zich meebrengt. Dit komt doordat zand de eigenschap heeft om na het stralen uiteen te vallen in minuscule deeltjes die vervolgens ingeademd kunnen worden. Tegenwoordig worden er dus andere materialen als stralingsgrit gebruikt, zoals gemalen kokosnootschaal, carborundum, natriumbicarbonaat, glasparels, keramische parels of mineraal zand. De soort grit die je gebruikt is van invloed op het uiteindelijke resultaat. Zo krijg je een glad resultaat bij gebruik van fijne gladde korrels (zoals glasparels), terwijl gebruik van grovere, ruwere korrels tot een grover resultaat leidt. Na het zandstralen beschikken de objecten weer over hun oorspronkelijke kleur en kun je ze opnieuw bewerken.

Grit en de compressor

Om aan de slag te kunnen gaan is er grit nodig en een compressor voor de productie van de perslucht. Toepassing van de techniek gebeurt doorgaans in straalcabines, waarbij een afzuiginstallatie ervoor zorgt dat alle stofdeeltjes die vrijkomen direct afgezogen worden. De methode kan echter ook thuis toegepast worden. Men werkt dan meestal met een straalketel en een bijbehorend straalpistool. Welke straalketel je kiest is afhankelijk van hetgeen wat je wilt zandstralen. Als dat met name grote objecten zijn, is het verstandig om ook voor een grotere straalketel te kiezen, zodat je die niet zo vaak hoeft bij te vullen en anders volstaat een kleiner exemplaar.

Als het niet mogelijk is om buiten aan de slag te gaan (bijvoorbeeld in het geval bij het zandstralen van een trap), is het van belang om het vertrek waarin gewerkt wordt van tevoren goed af te dekken. Daarnaast kan er in een dergelijk geval gekozen worden voor een straalketel met afzuiging om op die manier een overvloed aan stof te voorkomen. Bij de meeste straalketels is het ook mogelijk om te kiezen uit de verschillende drukhoogtes waarmee gestraald wordt. Op die manier kun je de juiste druk voor de bepaalde materiaalsoort instellen, zodat de oppervlakte niet beschadigd wordt.

Huur een professional in voor het zandstralen

Ondanks het feit dat de methode gemakkelijk zelf te leren is en geen bijzondere vaardigheden vereist, is het wellicht toch het verstandigst om een professional in te huren als je iets goed wilt laten behandelen. Zij hebben meer ervaring, weten welk materiaal geschikt is om een bepaald resultaat te behalen en hebben bovendien meer kennis in huis wat betreft de verschillende houtsoorten en de maximale druk die deze kunnen weerstaan. Op die manier ben je ervan verzekerd dat het bewerken op een juiste manier gebeurt en dat de objecten niet zullen beschadigen. Huur een professionele zandstraler in de regio's zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Brugge, Hasselt. Wij brengen u in contact met een zandstraler over heel Vlaanderen.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest