Voordeur laten zandstralen of luchtgommen

Voordeur laten zandstralen of luchtgommen

Voor menig woning vormt de voordeur het visitekaartje van de woning. De voordeur kan inderdaad het uiterlijk van een woning enorm beïnvloeden. Vooral wanneer je in een oudere woning woont met een schitterende massief houten voordeur, dan vormt dit het pareltje van de woning, mits je het het goed onderhoud. En dat onderhoud, daar mankeert vaak nog wel eens wat aan. Eens in de zoveel jaren zul je de voordeel geheel moeten afschuren en voorzien van van een nieuwe verf- vernis- of laklaag. En daar starten vooral voor de doe-het-zelfers vaak al de eerste problemen. Het schuren neemt enorm veel tijd in beslag en de kans is aanwezig dat men niet goed schuurt en restjes met verf of vernis laat zitten. Immers, met een nieuwe laag verf zie je er toch niets meer van. Dit klopt inderdaad, maar na enkele malen de deur onderhouden te hebben, stapelen er zich wel laagjes over elkaar heen van verschillende onderhoudsbeurten. Daarnaast zal door de vele lagen de structuur van het hout volledig verdwijnen. Wil je de voordeur eens echt volledig ontdoen van alle lagen en helemaal terugbrengen naar de originele staat, dan is het zandstralen of luchtgommen van de voordeur de beste oplossing.

Wanneer zandstralen?

Wanneer zandstralen?

Zandstralen is een techniek waarbij de voordeur wordt ontdaan van alle oude lagen verf, vernis en lak. De voordeur krijgt op deze manier het originele uiterlijk weer terug. Het is mogelijk om de deur zo te laten, maar je kunt er ook een nieuw frisse beschermingslaag op aanbrengen. Normaal zou je dit met schuren van de deur moeten doen, maar het resultaat is met zandstralen veel beter, doordat je in alle hoeken en nissen kunt komen. Ornamenten en krullen krijg je met gewoon schuren nooig helemaal kaal, maar met zandstralen krijg je dit prima voor elkaar. Bovendien bespaar je er veel tijd mee uit. Zandstralen gebeurt met een compressor die onder hoge druk zand of keramische parels op de voordeur spuit en alle lagen verwijdert. Zandstralen is wel een grondige manier van reinigen, doordat het zand de bovenlaag van het hout aantast. Het is dus goed om te weten uit wat voor houtsoort je voordeur bestaat. Als het om een zachtere houtsoort gaat, is zandstralen misschien niet verstandig en kun je de voordeur beter laten luchtgommen.

Wanneer luchtgommen?

Wanneer luchtgommen?

In principe is luchtgommen een vorm van zandstralen. Er wordt dezelfde apparatuur voor gebruikt, alleen het gebruikte materiaal is anders en de druk is minder hoog. Vooral als je een fraai deur hebt met veel ornamenten dan is luchtgommen ideaal. Je hoeft dan niet bang te zijn dat kleine ornamenten zullen vervagen, doordat er teveel van het hout aangetast wordt, zoals met zandstralen wel het geval is. Luchtgommen is dus heel goed te gebruiken bij fragiele onderdelen aan de deur. Als materiaal wordt gebruik gemaakt van zachte en afgeronde keramiche korrels die veel minder destructief zijn dan het gebruik van zandkorrels. Er wordt met luchtgommen ook geen gebruik gemaakt van hoge druk, maar van zachte druk. Voor stevige massief houten voordeuren zonder teveel ornamenten is zandstralen heel geschikt, maar bestaat je voordeur uit gevoeligere onderdelen, dan is luchtgommen aan te raden.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest